Gabriela Bercea

Vă reamintim că, pentru a evita aglomerările de la sediile organelor fiscale locale care pot genera răspândirea COVID-19, prin Ordonanța de Urgență nr. 29/2020 privind unele măsuri economice și fiscal-bugetare, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 230 din 21 martie 2020, termenul pentru plata impozitului pe clădiri și terenuri, respectiv a impozitului pe mijloacele de transport, a fost prelungit până la data de 30 iunie 2020.

Pentru plata integrală a impozitelor, până la data de 30 iunie 2020, se acordă și bonificația de 10%.

Primăvara a adus la Călimănești reluarea lucrărilor, în Jiblea Nouă, la Proiectul „Modernizare străzi pe raza staţiunii Călimăneşti-Căciulata – asfaltare, amenajare trotuare, execuţie rigole de preluare a apei pluviale, oraşul Călimăneşti, judeţul Vâlcea”, finanțat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, în cadrul Axei prioritare 7, Prioritatea de investiţii 7.1. “Lucrările au demarat cu executarea de rigole pentru preluarea apelor pluviale pe străzile din Jiblea Nouă care au beneficiat de lucrări de asfaltare, primul strat. Mulțumim locuitorilor pentru înțelegere și ne pare rău pentru disconfortul creat, dar îi asigurăm că lucrările vor fi terminate în acest an, iar  Jiblea Nouă va beneficia de rezultatele unui proiect valoros”, spune domnul primar al orașului Călimănești, dr. Florinel Constantinescu.

Vă reamintim că în cadrul acestui proiect se vor moderniza 34 de străzi (din care una inclusiv trotuare) şi se vor reabilita exclusiv trotuarele a 2 străzi de pe raza staţiunii turistice şi balneoclimaterice Călimăneşti-Căciulata. Străzile incluse în proiect sunt: C-tin. Brîncoveanu, Drumul Vechi, Mihai Viteazu, Crişan, Cloşca, T. Vladimirescu, Şerban Cantacuzino, Mihai Eminescu, Arbatului, Nicolae Bălcescu, Reconstrucţiei, Alexandru Odobescu, 16 Februarie, 1907, Livezilor, General Magheru, Al. Vlahuţă, Trandafirilor, Garoafelor, Republicii, Oltului, Preot Dumitru Sandu, Popa Şapcă, Ghe. Doja, Vasile Alecsandri, I. L. Caragiale, Grigore Alexandrescu, Ion Creanga, Cîmpului, Plutelor, Merilor, Ana Ipătescu, Neagoe Basarab, C. Dobrogeanu Gherea, Horia, Aurel Vlaicu.

Prin realizarea lucrărilor se urmăreşte în mod deosebit creşterea confortului şi siguranţei circulaţiei rutiere prin îmbunătăţirea suprafeţelor de rulare ale străzilor din oraşul Călimăneşti, precum şi asigurarea unor condiţii optime de desfăşurare a traficului pietonal.

Valoarea totală a proiectului (inclusiv finanţarea nerambursabilă) este de 20.192.901,62 lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă din FEADR 16.840.325,36 lei, respectiv din Bugetul Naţional 2.575.579,16 lei.

Miercuri, 25 Martie 2020

COMUNICAT

Miercuri, 25 martie 2020, a avut loc ședința extraordinară a Comitetului Local pentru Situații de Urgență, desfășurată în sistem on-line, pe grupul de whatsapp creat special pentru membrii CLSU Călimănești. În cadrul ședinței s-au analizat cele trei Ordonanțe Militare emise de Ministerul Afacerilor Interne și s-a discutat despre luarea măsurilor ce se impun în cazul unor posibile evenimente de natură epidemiologică.  

Cu această ocazie, s-a adus la cunoștința membrilor Comitetului Local faptul că în data de 25 martie 2020, cele 18 persoane cazate la corpul de garsoniere al Liceului Tehnologic de Turism au ieșit din carantină în urma rezultatelor de la probele recoltate în a 12-a și a 13-a zi de când se aflau acolo. Rezultatele testelor au fost negative și, prin urmare, Direcția de Sănătate Publică Vâlcea s-a deplasat la Călimănești și a înmânat fiecărei persoane documentele care atestă starea lor de sănătate și documentele pentru liberă circulație, pentru a ajunge fiecare la destinație.

În urma ședinței extraordinare, la propunerea domnului primar dr. Florinel Constantinescu și cu aprobarea membrilor Comitetului Local pentru Situații de Urgență, s-a luat decizia închiderii temporare a tuturor automatelor de cafea stradale de pe raza orașului Călimănești.

Ținem să mulțumim cetățenilor orașului Călimănești pentru că au dat și dau dovadă de înțelegere și solidaritate cu cei aflați în situații deosebite și îi rugăm să respecte în continuare toate măsurile restrictive impuse prin cele trei Ordonanțe Militare și pe cele stabilite prin regulile de prevenire a răspândirii noului tip de coronavirus.

 

Președintele Comitetului Local pentru Situații de Urgență

Primar,
Dr. Florinel Constantinescu

Luni, 23 Martie 2020

COMUNICAT

Până în prezent, în orașul nostru, situația este sub control. În centrul de carantină numărul celor cazați este același, adică 18, numărul celor izolați la domiciliu este 66. Aceștia sunt monitorizați zilnic, toți fiind asimptomatici. Vă mulțumim tuturor pentru ințelegere!

Președintele Comitetului Local pentru Situații de Urgență

Primar,
Dr. Florinel Constantinescu

Vineri, 20 Martie 2020

IMPORTANT! INFORMARE DE LA CFR!

CFR Călători va suspenda temporar, în perioada 16-20 martie 2020, cu posibilitatea de prelungire, unele trenuri care aveau drept scop transportul elevilor de la domiciliu la centrele şcolare, pe durata suspendării cursurilor şcolare de către Ministerul Educaţiei şi Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

De asemenea, este posibilă suspendarea unor trenuri de navetă, urmând ca orice modificare în graficul de circulaţie a trenurilor să fie anunţată public.

Vineri, 20 Martie 2020

IMPORTANT! INFORMARE DE LA CEZ!

CEZ Vânzare SA ne informează faptul că, în contextul epidemiologic actual, furnizorul de energie electrică şi gaze naturale CEZ Vânzare a dispus suspendarea activităţii tuturor Centrelor de Relaţii cu Clienţii (CRC), începând cu data de 12 martie, până la data de 31 martie 2020.

Un proiect evalut în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020 și pentru care administrația locală din orașul Călimănești așteaptă să primească finanțare este ”Creşterea atractivităţii staţiunii Călimăneşti – Căciulata prin investiții în infrastructura urbană”. Proiectul presupune realizare, extindere şi modernizare de trotuare, parcări, spaţii verzi, străzi etc., în scopul maximizării potenţialului turistic al staţiunii balneoclimaterice Călimăneşti-Căciulata.

Valoarea totală a proiectului se ridică la peste 22.000.000 lei.

Implementarea proiectului va duce la modernizarea mai multor străzi, la montarea unor stații moderne de autobuz, la dotări cu mobilier urban, la crearea unor galerii urbane pentru un comerț stradal civilizat.

Printre obiectivele specifice ale proiectului se numără: crearea și reabilitarea aleilor pietonale, crearea pistelor pentru bicicliști, reabilitarea trotuarelor; crearea, reabilitarea, modernizarea și amenajarea spațiilor verzi (achiziția și montarea elementelor constructive de tipul alei, foișoare, pergole, grilaje etc; plantarea și gazonarea suprafețelor, inclusiv plantare arbori), realizarea sistemelor de irigații pentru spațiile verzi; amenajarea obiectivelor turistice naturale de utilitate publică, precum și crearea și modernizarea infrastructurilor conexe de utilitate publică; construirea și modernizarea locurilor de recreare și popas; crearea de facilități pentru recreare și agrement pe terenurile amenajate (ex. zone speciale pentru sport, locuri de joacă pentru copii, etc.).

Dezvoltarea orașului Călimănești continuă. În curând, Primăria orașului Călimănești va face recepția la finalizarea lucrărilor în cadrul proiectului ”Construire – reabilitare zonă verde Poiana lui Căliman, Călimăneşti, judeţul Vâlcea”, realizat cu fonduri europene, finanţat prin Axa prioritară 5, Prioritatea de investiţii 5.2 din cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020. Valoarea totală a proiectului (inclusiv finanţarea nerambursabilă): 4.153.788,94 lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă din FEADR 3.530.720,60 lei, respectiv din Bugetul naţional 539.992,56 lei.

Prin implementarea acestui proiect, în orașul Călimănești s-a creat un spațiu verde în suprafaţă de 4.150 mp prin reconversia unui teren degradat şi neutilizat de pe raza localității. Pe spaţiul verde nou creat s-au plantat arbori, arbuşti şi gazon şi au fost amplasate: un loc de joacă pentru copii, alei pietonale, grup sanitar, foişor dotat cu bănci şi mese de şah, coşuri de gunoi şi 7 sculpturi de grădină (7 cai). De asemenea, pe spaţiul verde nou creat a fost montat un sistem de irigaţii şi un sistem de iluminat.  

Ideea implementării acestui proiect a plecat de la legenda conform căreia: „Un cioban s-a spovedit călugărilor Mânăstirii Cozia, afirmând că s-a vindecat de <<metehnele trupului>> scăldându-se într-un lac din <<câmpul lui Căliman>> şi crede că acest lac are <<puteri cereşti din moment ce el nu mai are dureri de spate, iar oile rănite s-au vindecat>>. Călugării au verificat mărturia ciobanului şi au găsit chiar în jurul mănăstirii izvoare de unde <<cură piatra pucioasă>>. Însuşi ctitorul Mănăstirii Cozia domnitorul Mircea cel Bătrân a venit şi s-a tratat aici la bătrâneţe. Mai târziu a venit spre vindecare şi urmaşul său Matei Basarab”.

Prin proiectul „Poiana lui Căliman”, administraţia locală a oraşului Călimăneşti a dorit să creeze material această legendă prin statui la mărime naturală a unor cai care trec printr-o apă, apa respectivă fiind reprezentată de o cascadă.

Miercuri, 18 Martie 2020

COMUNICAT

Marți, 17 martie 2020, la sediul Primăriei orașului Călimănești, a avut loc o nouă ședință a Comitetului Local pentru Situații de Urgență, la care, pe lângă membrii comitetului au fost invitați și au participat șefi de magazine și conducători ai unităților economice și de turism de pe raza localității. În cadrul ședinței s-a discutat despre situația epidemiologică la nivelul orașului Călimănești:

  • La nivelul centrului de izolare din corpul de garsoniere există 18 persoane cazate, cu rezultat negativ al primului test efectuat, deci nu sunt purtătoare de virus, nu prezintă simptome. Sunt în siguranță, fiind sub pază permanentă. Nu pot ieși, dar nici nu pot primi vizite. Activitatea de carantinare a acestora decurge normal și legal.
  • În celelalte două centre, din Tabăra Cozia și Tabăra Păușa, nu sunt, la momentul transmiterii acestui comunicat, persoane cazate și aflate în carantină.
  • De asemenea, există alte 10 persoane din Călimănești, aflate în izolare la domiciliu. Cu acestea se ține legătura și sunt controlate pentru a nu părăsi locuința.
  • S-a făcut apel către toți membrii Comitetului Local pentru Situații de Urgență, precum și către ceilalți participanți la ședință, ca orice caz de întoarcere dintr-o țară în care numărul de purtători ai virusului a trecut de 500 să fie imediat anunțat autorităților publice locale, Poliției, medicilor de familie, în așa fel încât măsurile de carantină să fie respectate.

Totodată, s-a adus la cunoștința Comitetului Local pentru Situații de Urgență decizia Executivului Primăriei orașului Călimănești de a propune Consiliului Local anularea, în acest an, a taxei speciale pentru promovarea turismului, având în vedere situația economică cu care ne confruntăm.

S-a comunicat și faptul că achitarea taxelor locale cu posibilitatea acordării bonificației de 10%, în cazul în care se plătesc integral, s-a prelungit până la data de 30 iunie 2020.

Ținem să mulțumim cetățenilor orașului Călimănești pentru că au dat și dau dovadă de înțelegere și solidaritate cu cei aflați în situații deosebite și îi rugăm să respecte în continuare toate măsurile restrictive stabilite prin regulile de prevenire a răspândirii noului tip de coronavirus.

Președintele Comitetului Local pentru Situații de Urgență

Primar,
Dr. Florinel Constantinescu

Pentru achitarea integrală a impozitele locale pe anul în curs s-a prelungit termenul de acordare a bonificației de 10% până la data de 30 iunie 2020. Ca urmare a acestui fapt, Primăria Călimănești face un apel către locuitorii orașului ca, spre binele şi siguranţa lor, să nu aglomereze casieria administraţiei locale.

Începând din data de 16 martie 2020, programul cu publicul este de luni până vineri între orele: 8.00 -11.00 și 15.00 – 16.00.

Pentru fiecare zonă de lucru cu publicul se vor institui pauze de curăţenie în care se vor aplica soluţii dezinfectante pe podele, mobilier, clanţele uşilor etc.

Rugăm persoanele care ajung în aceste zone de lucru cu publicul să păstreze distanța de siguranță de cel puțin 1 m între ele.

Pagina 1 din 4