Articole filtrate după dată: August 2018

MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTĂRII RURALE

 AUTORITATEA NATIONALĂ FITOSANITARĂ

 OFICIUL FITOSANITAR  VÂLCEA.

  Loc. Rm. Vâlcea,  Str. Oituz,  nr. 7,   Jud. Vâlcea, e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.<  Telefon / fax. 0250 .715.020.

  Nr.070 /O /04 .03.2019.

 

 

                                                                                                                                            Buletin de avrtizare Nr. 2

 

            Condiţiile climatice din ultimile zile au favorizat apariţia şi dezvoltarea dăunătorului: ANTHONOMUS  POMORUM  (Gărgăriţa florilor de Măr), care poate cauza pierderi importante la culturile de: MĂR şi PĂR . De asemenea, în unele plantaţii este prezentă Gărgăriţa mugurilor (Sciaphobus squalidus).

Pentru prevenire şi combatere se recomandă executarea tratamentului în plantaţiile de Măr şi Păr, când 10 –15% din mugurii floriferi se află în faza: DEZMUGURIT (în vârful mugurelui se vede culoarea verde-argintiu).

 

PRODUSE  RECOMANDATE : ACTARA (thiametoxam) = 0,01%, sau CALYPSO 480 SC (tiacloprid) = 0,02% sau DECIS 25 WG (deltametrin) 0,045 kg/ha (0,003%) . Tratamentul se asociază cu cel pentru Făinarea mărului, folosind un produs specific pentru făinare: BUMPER 250 EC (propiconazol) = 0,03%, sau , sau KING 250 EW(TEBUSHA250 EW)(tebuconazol) = 0,750 l/ha ( 0,05%), sau TPSIN  500  SC (tiofanat  metil) = 0,14% sau CHORUS 50  (ciprodinil) = 0,45 -0,75 % .

 

PERIOADA  OPTIMĂ  DE TRATAMENT : durează 4 – 6 zile.

 

 Important! Conform cu noile reglementări ale Uniunii Europene privind ecocondiţionalitatea, care prevăd ca informaţiile despre folosirea produselor de protecţia plantelor (ppp) să fie păstrate cel puţin 3 (trei) ani, de către utilizatorii profesionişti, se impune ca fiecare utilizator de ppp (fermieri, producători agricoli, etc.) să deţină şi să completeze, la zi, un registru de evidente a tratamentelor fitosanitare. Macheta este în attach. Respectarea acestei prevederi va fi verificată în teren de către inspectorii APIA şi cei ai  Oficilui Fitosanitar Judeţean. Amenzile pot ajunge la 8.000 – 10.000 lei pentru utilizatorii profesionişi care nu se conformează.

 

Alte recomandări referitoare la tratament:

  • Perioada de tratament se prelungeşte cu numărul de zile nefavorabile (ploi, zăpadă, T. sub 5°C).
  • Tratamentul va începe cu soiurile timpurii, sau cu plantaţiile sudice şi cele de la vârful pantei.
  • La Păr se foloseste numai Insecticidul.
  • Cei care execută tratamentul au obligaţia să respecte măsurile de protecţia muncii, protecţia mediului şi a albinelor conf. ORD. 127 din 21.10.1991, care prevede anunţarea apicultorilor pe o rază de 5 Km.

 

 

 

 

 

 

ANEXA la Buletinul nr.2

 

Sfaturi pentru agricultura ecologică:

 

            În vederea combaterii dăunătorului Gărgăriţa florilor (Anthonomus pomorum), ca măsuri fitosanitare ce nu implică tratamente chimice cu substanţe de sinteză, se pot folosi următoarele metode:

  1. În perioada de repaus vegetativ se recomandă tăierea ramurilor uscate, răzuirea tulpinilor şi ramurilor mai groase şi distrugerea prin ardere a resturilor rezultate, în care se găsesc adulţi hibernanţi.
  2. La apariţia adulţilor în primăvară, în timpul hrănirii suplimentare se recomandă scuturarea pomilor pe prelate şi distrugerea adulţilor adunaţi. Această lucrare (antonomaj) se va executa în cursul dimineţilor (între orele 7 - 10) şi se va repeat de 3 - 4 ori, timp de 2 – 3 săptămâni.
  3. Tot în vederea capturări adulţilor hibernanţi, care migrează în coroana pomilor, se pot folosi brâie capcană care se cercetează la câteva zile, după nopţile mai reci, când adulţi se adăpostesc aici şi pot fi eliminaţi.
  4. Vara, la începutul lunii iunie se vor aşeza brâie capcană în jurul trunchiului sau a ramurilor mai groase (confecţionate din paie, fân, carton gofrat, tifon sau alte textile, diferite materiale adezive, etc.), pentru capturarea noilor adulţi, care se retrag pentru estivaţie. Brâiele cu gărgăriţe se vor distruge toamna târziu prin ardere.

 

 

 

 

 

          COORDONATOR  OFICIUL  FITOSANITAR

                     ING. IORDACHE  NICOLAE

 

 

                                                                                             ÎNTOCMIT     

                                                                            ING. MARINAŞ  GHEORGHE

 

Publicat în Registrul Agricol
Pagina 1 din 2