Gabriela Bercea

Luni, 05 Aprilie 2021

IMPORTANT!

În funcţie de incidenţa înregistrată în fiecare localitate, autorităţile locale, operatorii economici şi persoanele fizice şi juridice din judeţul Vâlcea vor pune în aplicare prevederile Hotărârii Guvernului nr. 293/2021, respectiv ale Hotărârii Guvernului nr. 348/2021, pentru modificarea şi completarea Anexei nr. 3 la HG nr. 293/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României.

De menţionat că Hotărârea Guvernului nr. 348/2021 modifică şi completează doar unele articole din Anexa 3 la HG nr. 293/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, celelalte articole din hotărârea iniţială rămânând nemodificate şi în vigoare.

În prezent, în oraşul Călimăneşti incidenţa este cuprinsă între 4 şi 7,5/1000 de locuitori, ceea ce înseamnă că în localitatea noastră se aplică următoarele măsuri legale:

 • Închiderea magazinelor, centrelor comerciale la ora 00, în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică; sunt exceptate de la obligativitatea organizării activităţii în intervalele orare anunţate mai sus cabinetele medicale, farmaciile, benzinăriile, cei care fac livrări la domiciliu şi operatorii de transport organizat de persoane care pot funcţiona şi în afara acestor intervale orare;
 • Potrivit art. 6, pct. 1 din HG 293/2021, activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, este interzisă la depăşirea incidenţei de 3/1000 de locuitori;
 • Iar potrivit art. 6, pct. 2 din HG 293/202, activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare este permisă şi în intervalul 00 – 22.00 doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unităţi în localităţile unde este depăşită incidenţa de 3/1000 de locuitori în ultimele 14 zile;
 • 7 alin. 3 din HG nr. 348/2021, pentru modificarea şi completarea Anexei nr. 3 la HG nr. 293/2021, a instituit obligaţia pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private (alții decât cei prevăzuți la articolul 6, pct. 2) să îşi organizeze şi să îşi desfăşoare activitatea în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică în intervalul orar 05.00 – 18.00 în toate localităţile unde incidenţa cumulată este mai mare de 4 şi mai mică sau egală cu 7,5/1000 de locuitori; iar prin excepţie de la prevederile alineatului anterior, în intervalul orar 18.00 – 05.00, operatorii economici pot activa doar în relaţia cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu;
 • Restricţionarea circulaţiei persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în intervalul orar 20.00 – 05.00, în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică;
 • În timpul săptămânii, de luni până joi, este restricţionată circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei, în intervalul orar 22.00-05.00;
 • În intervalele orare cu restricţii, deplasarea în afara locuinţei este permisă în baza declaraţiei sau adeverinţei de serviciu, doar în următoarele situaţii: interes profesional, asistenţă medicală, vaccinare, cumpărare de medicamente, tranzitarea localităţii (dovedită prin bilet sau o altă modalitate de plată a călătoriei), îngrijirea copiilor/bătrânilor sau decesul unei rude, persoane aflate în pericol sau risc iminent (inclusiv victime ale violenţei domestice), cu apelarea la numărul de urgenţă 112;
 • Sălile de sport/fitness se închid;
 • Activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc se suspendă; îşi pot desfăşura activitatea doar operatorii economici licenţiaţi care comercializează bilete de tip LOTO şi lozuri;

Conform Hotărârii nr. 20 din 24.03.2021 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, art. 1, lit. f) în perioada 1 mai – 2 mai 2021 se permite circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în intervalul 20.00 – 02.00 pentru deplasarea şi participarea la slujbele religioase.

În urma solicitărilor transmise instituțiilor statului de către domnul primar dr. Florinel Constantinescu, marți, 23 martie 2021, începe campania de imunizare anti-COVID cu serul Pfizer și la Călimănești. Campania de imunizare anti-COVID a trecut deja în etapa a III-a, adică se poate programa și populația generală. Astfel, la centrul de vaccinare din Călimănești, amenajat la căminul internat al Liceului Tehnologic de Turism s-a deschis un al treilea punct de vaccinare pentru serul Pfizer, dezvoltat de BioNTech/Pfizer (denumit Comirnaty). Înscrierile pe lista de așteptare au început deja pe platforma informatică de programare (https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/), iar primii înscriși au primit mesajele de programare pentru vaccinul Pfizer.

Cei care vor să se vaccineze cu serul Pfizer trebuie să acceseze platforma de programare și să se înscrie pe lista de așteptare la Centrul 1_Campus scolar/ Liceul Tehnologic Calimanesti. Ulterior vor primi SMS/e-mail, iar în 24 de ore trebuie să acceseze din nou platforma și să se programeze într-una din zilele indicate în mesajul primit.

Cei care vor să se vaccineze cu serul Astrazeneca trebuie să acceseze platforma de programare și să se înscrie pe lista de așteptare la Campus scolar/ Liceul Tehnologic Calimanesti. Ulterior vor primi SMS/e-mail, iar în 24 de ore trebuie să acceseze din nou platforma și să se programeze într-una din zilele indicate în mesajul primit.

Vă reamintim că Centrul de vaccinare de la Călimănești are arondate localitățile: Călimănești, Berislăvești, Sălătrucel, Dăești, Runcu, Bujoreni, Muereasca.

Pe această cale, îi mulțumim domnului prefect al Județului Vâlcea, Sebastian Fârtat, pentru promptitudine, colaborare și conlucrare în soluționarea unei probleme de maximă importanță pentru comunitatea din Călimănești și nu numai.

Prin Hotărârea nr. 12 din data de 18 februarie 2021, Consiliul Local al orașului Călimănești, la propunerea domnului primar dr. Florinel Constantinescu, a aprobat modificarea HCL nr. 95/14/26.11.2020 privind aprobarea anulării accesoriilor în cazul obligaţiilor bugetare restante la data de 31 martie 2020, datorate bugetului local al Oraşului Călimăneşti, în sensul completării perioadei de depunere a notificărilor, cu intervalul 01.01.2021 - 31.03.2021, inclusiv, sub sancţiunea decăderii.

Hotărârea are în vedere prelungirea aplicabilităţii unor instrumente care să protejeze mediul de afaceri şi sistemul economic și totodată care să stimuleze conformarea la plată a debitorilor care înregistrează debite restante la data de 31 martie 2020, în contextul actual al dificultăţilor financiare cu care se confruntă contribuabilii afectaţi direct sau indirect de criza SARS-CoV-2, ținând cont de faptul că obligaţiile accesorii îngreunează plata acestor obligații.

Procedura de acordare a anulării accesoriilor aferente obligaţiilor principale restante la data de 31.03.2020, datorate bugetului local al Oraşului Călimănești este cuprinsă în Anexa 1 la HCL nr. 12/18.02.2021, atașată mai jos în format pdf și care poate fi descărcată pentru consultare.

Procedura se aplică pentru toate categoriile de debitori, cum ar fi persoane fizice sau juridice, indiferent de forma de proprietate, asocieri și alte entități fără personalitate juridică, persoane fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii libere, unități administrative teritoriale ori instituții publice care la data de 31 martie 2020 inclusiv au obligații bugetare principale restante către bugetul local al Orașului Călimănești.

Prin eforturile domnului primar dr. Florinel Constantinescu s-au obținut fonduri guvernamentale pentru refacerea, în acest an, al celui de-al treilea pod în orașul Călimănești. Astfel, a fost emisă autorizația pentru lucrările de refacere a podului de pe strada Tudor Vladimirescu, peste Valea Roștii (Căldărilor), în punct Idițoiu. Acesta este cel de-al doilea pod pe care Primăria orașului Călimănești îl reabilitează pe strada Tudor Vladimirescu, primul fiind finalizat în anul 2019.

Anul trecut, administrația locală a finalizat și lucrările de refacere a podului de pe strada General Magheru, din Jiblea Veche. Investiția cuprinde reabilitarea în totalitate a podului din punctul Idițoiu (culei, radiere, susținere de maluri amonte și aval, calea de rulare, mână curentă, trotuare).

Luni, 15 februarie 2021, la Centrul de vaccinare din Călimănești, a început campania de imunizare anti-COVID, etapa a II-a. În acest moment, la centrul de vaccinare din Călimănești, amenajat la căminul internat al Liceului Tehnologic de Turism, sunt deschise două puncte de vaccinare din cele patru, iar imunizarea se realizează, deocamdată, cu vacin AstraZeneca. Conform recomadărilor specialiștilor, COVID-19 Vaccine AstraZeneca se administrează persoanelor între 18 și 55 de ani.

Înscrierile în platforma informatică de programare https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/  se pot face:

 • Prin intermediul angajatorului, pentru personalul care desfășoară activități în domenii cheie, esențiale;
 • Prin intermediul medicului de familie, pentru persoanele aflate în evidență cu boli cronice;
 • Prin apelarea call centerelor, pentru persoanele aflate în evidență cu boli cornice.

Cele două puncte de vaccinare sunt deservite de 7 medici, iar centrul este coordonat de doamna doctor Maria Isărescu.

Centrul de vaccinare din orașul Călimănești, amenajat la căminul internat al Liceului Tehnologic de Turism, este pregătit pentru a intra în campania de imunizare anti-COVID în etapa a II-a. Centrul a primit acreditarea de la Direcția de Sănătate Publică. Are patru puncte de vaccinare, punct de recepție, punct de supraveghere postvaccinare și toate dotările necesare. Centrul de vaccinare de la Călimănești are arondate localitățile: Călimănești, Berislăvești, Sălătrucel, Dăești, Runcu, Bujoreni, Muereasca și se va deschide odată cu alocarea primelor doze de vaccin anti-COVID.

Începutul de an este unul fructuos pentru Primăria orașului Călimănești, care are în derulare  numeroase lucrări cu fonduri europene, dar și cu fonduri guvernamentale și din bugetul propriu. Proiectele ale căror contracte de finanțare au fost semnate anul trecut de către domnul primar dr. Florinel Constantinescu se află în diferite stadii de implementare, iar echipa administrației locale lucrează deja la altele pentru a fi depuse în vederea obținerii de fonduri:

 • În această săptămână a fost semnat contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor la Casa de Cultură „Florin Zamfirescu” și la Centrul multifuncțional Călimănești în cadrul Proiectului „Îmbunătățirea calității vieții populației prin modernizarea Orașului Călimănești”. Este un proiect implementat tot prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020 și are o valoare totală de aproximativ 5 milioane de euro. Proiectul cuprinde 5 obiective de investiții, 4 vizând clădiri și unul reabilitări și modernizare de străzi: Centrul cultural și recreativ Jiblea Nouă, Școala cu clasele I-IV Jiblea Nouă, Casa de Cultură „Florin Zamfirescu”, Centrul multifuncțional Călimănești, reabilitarea și modernizarea de străzi în lungime de 7105 metri, realizându-se și parcări în suprafață de 1235 mp.

 

 • Proiectul ”Creşterea eficienţei energetice a sistemului de iluminat public în oraşul Călimăneşti, judeţul Vâlcea” intră și el în linie dreaptă. Primăria orașului Călimănești a semnat contractul de execuție și urmează să fie emis ordinul de începere a lucrărilor de modernizare a iluminatului public din localitate. Proiectul este implementat prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020 și are o valoare totală de peste 11 milioane de lei, care înseamnă peste 51 de kilometri de reţea de drumuri publice iluminate modern, toţi pe teritoriul staţiunii.

 

 • Orașul Călimănești este beneficiarul unei investiții realizate de către societatea Distribuție Oltenia, de desființare a stâlpilor și a cablurilor de înaltă tensiune pe Calea lui Traian și introducere a acestora prin subteran. Luni, 25.01.2021, va fi predat amplasamentul pentru modernizarea rețelei de distribuție a energiei electrice, lucrări care presupun desființarea tuturor stâlpilor de electricitate de pe partea dreaptă a străzii Calea lui Traian, spre sensul de mers către Sibiu, pe raza orașului Călimănești, de la Seaca până la Cozia și realizarea unei rețele electrice subterane din care se vor face ulterior branșamentele.

 

 • Proiectul “Construire piață - comercializare pește și produse agroalimentare tradiționale în oraș Călimănești, județul Vâlcea” a primit finanțare prin Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime 2014 – 2020. Valoarea totală a finanțării nerambursabile este de 952.473,45 lei. În perioada imediat următoare va fi semnat și contractul de finanțare cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Piaţa din centrul oraşului Călimăneşti va fi reabilitată pentru a oferi condiţii conforme cu normele sanitare în vigoare producătorilor locali şi din împrejurimile localităţii atât pentru desfacerea produselor agricole şi alimentare tradiţionale (legume, fructe, preparate din carne), cât şi pentru cele piscicole.

 

 • Obiectivul de investiţii  „Construire bază sportivă TIP 1”, investiție realizată de Compania Națională de Investiții la Seaca a ajuns deja în faza de licitație, Primăria orașului Călimănești predând la sfârșitul anului trecut amplasamentul. Baza sportivă de TIP 1 de la Seaca va avea teren sportiv de dimensiuni omologate UEFA şi FRF (dimensiuni 105 m x 68 m), cu nocturnă şi tribune pentru 500 de spectatori, teren sportiv mic ce va fi tuşat pentru minifotbal, handbal, baschet, tenis (dimensiuni 20 m x 40 m), o clădire administrativă, care include şi spaţii pentru vestiare, precum şi o parcare pentru autovehicule şi autocare.

 

 • În ceea ce privește reabilitarea termică a blocurilor din localitate, Primăria orașului Călimănești a primit anul trecut finanțare de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice pentru un prim lot de 5 blocuri, lucrările de anvelopare fiind în desfășurare și a depus cerere de finanțare prin același Program național multianual privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe cu finanțare în perioada 2020 – 2022 pentru alte 10 blocuri din localitate. Ulterior, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a suplimentat finanțarea pentru orașul Călimănești, repartizând sume pentru reabilitarea a încă unui bloc din cele aflate pe cererea de finanțare. Astfel că, în acest moment, Primăria orașului Călimănești are bani pentru anveloparea a 6 blocuri și așteaptă aprobarea finanțării pentru alte 9 blocuri de locuit.

Criza de sănătate pe care o traversăm și respectarea măsurilor pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 au făcut imposibilă, în acest an, tradiționala întâlnire a copiilor cu Moș Crăciun în Parcul Central Călimănești. Moșul a înțeles situația și, cu ajutorul administrației locale a orașului Călimănești, și-a descărcat sacul cu daruri la fiecare școală și grădiniță din localitate, astfel încât cei peste 800 de școlari și preșcolari să simtă bucuria sărbătorilor de iarnă.

Luminile de sărbătoare au fost aprinse în orașul Călimănești, iar conducerea administrației locale vă dorește Sărbători fericite și multă sănătate!

Joi, 03 Decembrie 2020

IMPORTANT!

Stimaţi cetăţeni ai oraşului Călimăneşti,

Mulţumesc şi cu acest prilej tuturor celor care, prin comportamentul lor public şi prin grija acordată celorlalţi oameni, au reuşit să ţină criza sanitară la distanţă de oraşul Călimăneşti! Ştirile false, scrise şi distribuite de câţiva iresponsabili pe internet, ne pot face însă foarte mult rău! De data aceasta, a apărut un zvon care spune că localitatea Călimăneşti ar urma să fie carantinată. Nu este deloc adevărat. Coeficientul de infectare în Călimănești nu este unul semnificativ printre localităţile din judeţul Vâlcea. Locuitorii staţiunii au reuşit, respectând regulile de siguranţă sanitară cunoscute, să menţină parametri de funcţionare normală a localităţii noastre în condiţiile de pandemie de acum. Am mare încredere că, împreună, vom continua pe această linie, rezistând cu bine şi în libertate de mişcare, până la capătul acestei pandemii. La Călimăneşti ne bucurăm cu toţii de iarnă şi de libertate şi vă îndemn să vă continuaţi obiceiurile de zi cu zi cu mult curaj, respectând şi mai departe, cu stricteţe, regulile de siguranţă sanitară. Multă sănătate tuturor!

Primar dr. Florinel CONSTANTINESCU

Vineri, 13 noiembrie 2020, a avut loc ședința extraordinară a Consiliului Local al orașului Călimănești. În cadrul ședinței au depus jurământul cei patru supleanți și s-au constituit comisiile de specialitate din cadrul Consiliului Local al orașului Călimănești.

Pagina 1 din 8